Improvement of quality control system of the in vitro production of sugarcane
Date
2021-12-06Author
Suárez Castellá, Miguel
Galián, Carlos Emilio
Cabral, José Antonio
Gómez Kosky, Rafael
Bernal Villegas, Aydiloide
Delgado Mora, Irenaldo
Nuñez Jaramillo, Dunia
Bermúdez Calimano, Midiala
Toledo Rodríguez, Edel
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The Sugarcane Biofactory at the Villa Clara Center Sugarcane Research Territorial Station plays a vital role in sugarcane production, since it provides seeds of high genetic and phytosanitary quality obtained by biotechnological methods. For this, strict control of the processes is required, derived from the requirements of environmental and personal asepsis established by in vitro propagation technology. However, the current quality control system presents a group of limitations and insufficiencies related to their information that were not related to each other, which makes it impossible to determine with certainty and speed the causes of production losses. Additionally, it is not complemented with operating procedures of the processes that are carried out in production. This problem was solved with the design and implementation of a group of improvements in the quality control system and operating procedures. These are validated by the results in a group of indicators: 100% customer satisfaction is achieved for the productions delivered, 3.8% lost in vitro production, 95% viable in vitro establishment, 99.3% of culture media produced with quality, 93% survival of in vitro plants during acclimatization, among others. All of this led to 100% compliance with the production plan. La Biofábrica de caña de azúcar en la Estación Territorial de Investigaciones de la Caña de Azúcar Centro Villa Clara juega un rol vital en la producción cañera, dado que brinda semillas de alta calidad genética y fitosanitaria obtenidas por métodos biotecnológicos. Para ello, se requiere de un control estricto de los procesos, derivados de las exigencias de asepsia ambiental y personal que establece la tecnología de propagación in vitro. Sin embargo, el sistema vigente de control de calidad presenta un grupo de limitaciones e insuficiencias relacionadas con informaciones de los mismos que no se relacionaba entre sí, lo que propicia no poder determinar con certeza y rapidez las causas de pérdidas de producción. Adicionalmente no se complementa con procedimientos de operación de los procesos que se realizan en la producción. Esta problemática fue solucionada con el diseño e implantación de un grupo de mejoras en el sistema de control de calidad y los procedimientos de operación. Estas son validadas por los resultados en un grupo de indicadores: se logra un 100% satisfacción de los clientes por las producciones entregadas, perdidas en la producción in vitro del 3,8%, 95% de establecimiento in vitro viables, 99,3% de medios de cultivo producidos con calidad, 93% de supervivencia de las plantas in vitro durante la aclimatización, entre otros. Todo ello propicio el cumplimiento al 100% del plan de producción.
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